GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

V cizině jako doma? 10 tipů jak toho docílit!

V cizině jako doma? 10 tipů jak toho docílit!

Abyste si svůj studijní pobyt, stáž či pracovní příležitost v zahraničí užili co nejvíc, nejenže se potřebujete dobře naučit jazyk a poznat místní zvyky a kulturu – také se budete určitě chtít v cítit v cizině jako doma.

Z toho, jak vypadá váš pokoj, by mělo být na první pohled vidět, že se tu cítíte dobře. Nemusíte si ale dělat starosti, že to bude kdovíjak složité – domácí atmosféra se dá vytvořit i pár snadnými a nepříliš drahými triky a není k tomu ani potřeba mít mimořádné dekoratérské vlohy.

1. V cizině jako doma? Pracujte s prostorem!

Základní pravidlo, jak své přechodné sídlo proměnit v opravdový domov? Uzpůsobte si prostor kolem sebe tak, abyste v něm skutečně chtěli trávit čas. Jestliže musíte ze svého pokoje či bytu odejít pokaždé, když se potřebujete soustředit na učení nebo chcete relaxovat, nikdy se v něm jako doma cítit nebudete.

Studujícímu se může hodit trochu přeuspořádat nábytek, aby měl kde dělat věci do školy, milovníci knížek by si zase měli pořídit pár pohodlných polštářků a vytvořit si malý příjemný koutek na čtení… a kdo radši cvičí jógu nebo posiluje – už asi chápete, kam mířím.

2. V cizině jako doma? Nezapomínejte na výzdobu!

Dům se určitě nestává domovem ve chvíli, kdy závěsy na oknech ladí s povlečením, které zase jde dobře dohromady se svíčkami a další výzdobou. Spíš je důležité obklopit se věcmi, které pro vás mají emocionální význam a jsou vyjádřením vaší osobnosti či toho, čím žijete a co vás baví.

Méně bývá v tomto směru zpravidla více, takže i jedna pěkná dekorace nebo fotka splní svůj účel – a když k vám pak přijde nějaká návštěva (viz tip č. 9), bude se o ni zajímat a hned si máte spolu o čem povídat.

Nakonec si ji pak můžete i odvézt domů jako hlavní suvenýr. A pokud potřebujete trochu inspirace, mrkněte například na Pinterest nebo navštivte své spolužáky či kolegy z vaší práce nebo stáže.

3. V cizině jako doma? Rozmístěte po pokoji pár fotek!

Občas někde nejste dostatečně dlouhou dobu na to, abyste se mohli naladit na svého vnitřního designéra – anebo žádná výzdoba místa, kde bydlíte, není možná (např. v hotelu či v Airbnb). Ale i tak si můžete někde vystavit pár fotek své rodiny či přátel a hned uvidíte, o kolik bude váš pokoj rázem útulnější.

4. V cizině jako doma? Nezapomínejte na zeleň!

Co dělá z pokoje domov? Přece pěkné kvítko či zelená rostlinka. Svému novému zelenému spolubydlícímu můžete dokonce dát i nějaké jméno – bude vaším tichým a věrným společníkem, až se budete učit do školy. Pokud vám dělá starosti zalévání, kupujte si řezané květiny anebo si pořiďte nějakou pěknou umělou, kterou jen tu a tam trochu oprášíte.

5. V cizině jako doma? Kufry někam schovejte!

Neodmyslitelnou součástí každého cestování jsou pochopitelně zavazadla. Je třeba si však uvědomit, že když budete mít všechno celou dobu naskládané v kufru, bude vám to co chvíli připomínat, že nejste doma, ale někde na cestách. Chcete-li se na novém místě zabydlet, raději všechno vybalte, uložte do skříně a kufry odkliďte, ať je nemáte stále na očích.

6. V cizině jako doma? Mějte kolem sebe pořádek!

Míra pořádku je samozřejmě velmi individuální záležitost, obecně vzato se však rozhodně vyplatí udržovat svůj nový domov pěkně čistý a uklizený. Po náročném dni není nadto vrátit se do hezky uklizeného bytu, s ustlanou postelí… právě proto lidé tak rádi na cestách bydlí v hotelu.

7. V cizině jako doma? Poslouchejte hudbu!

Další věcí, která hodně napomůže proměně vašeho nového místa v domov, je hudba: ať už si pustíte svůj oblíbený playlist do sluchátek či reproduktorů (ovšem ne příliš nahlas, ať si zbytečně neznepřátelíte spolubydlící a sousedy), všechno je hned mnohem lepší – bez ohledu na to, jak daleko od domova se právě nacházíte.

8. V cizině jako doma? Pořiďte si nějakou příjemnou vůni!

Zútulnění své nové základny můžete vzít i zeširoka a zapojit také další smysly – co třeba koupit si pár voňavých svíček nebo osvěžovač vzduchu? Vždycky je samozřejmě potřeba se předem zeptat spolubydlících, jestli jim to nevadí. Nicméně chcete-li se někde cítit jako doma, vaše oblíbená vůně dokáže v tomto ohledu opravdové zázraky!

9. V cizině jako doma? Pochlubte se svým novým domovem jiným lidem!

Velmi důležitou součástí společenského života daleko od domova je setkávat se při různých příležitostech s novými přáteli – třeba je pozvat k sobě na návštěvu. Koneckonců, když už jste zkrášlování svého příbytku věnovali tolik času, je potřeba se tím teď trochu pochlubit, ne?

A když už je o tom řeč: nezapomeňte si pořídit pár fotek, natočit krátké video či během krátkého videochatu své rodině a přátelům doma ukázat, kde bydlíte a jaké to tam máte hezké. (Nemluvě o tom, že je to vždycky dobrá příležitost si v pokoji trochu uklidit, aby pak vypadal stejně úžasně jako byty v inzerátech realitních kanceláří.)

10. V cizině jako doma? Vyrážejte za poznáním ven!

A nyní přichází chvíle posunout své zabydlování o úroveň výš – a trochu se porozhlédnout po okolí. Vydejte se objevovat svou čtvrť a najděte si svou oblíbenou kavárnu, posilovnu, kino, restauraci či park, kde se budete cítit dobře. Budete tak vždycky mít v záloze nějaké alternativy pro případ, že budete na chvilku potřebovat změnit prostředí a nebo vás přepadne stesk po domově.

View post on Instagram
 

Chystáte se i Vy na delší dobu do zahraničí? Nebo ne? A co takhle zkusit Gap Year v zahraničí a úplně si změnit život? V dalším článku vás přesvědčíme proč vyjet na Gap Year je super nápad!

Najděte si nový domov díky akademickým pobytům v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat