GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

6 nejlepších měst na světě pro milovníky umění

6 nejlepších měst na světě pro milovníky umění

Umění a tvůrčí projev jsou součástí naší kultury. Už naši nejstarší předkové malovali, vyřezávali a tvořili - po celém světě byly na stěnách jeskyní nalezeny starobylé obrazy, některé namalované před více než 40 000 lety. Umění nám umožňuje komunikovat nad rámec slov a mluvené řeči. Dokáže ve vás vyvolat pocity, nové myšlenky a může vás inspirovat k tomu, abyste sami něco vytvořili.

Rozhodně nemusíte být umělci, abyste umění ocenili, a také nemusíte navštěvovat odlehlé jeskyně, abyste ho zažili. V mnoha velkých městech můžete strávit několik dní v blízkosti některých ikonických uměleckých děl a prozkoumat národní galerie a moderní instalace. Takže milovníci umění - ať už chcete navštívit nebo studovat na jazykovém pobytě v novém městě, vybrali jsme pro vás několik nejlepších míst po celém světě, kde můžete uspokojit svůj tvůrčí apetit.

1. Paříž

Paříž je již po staletí synonymem pro umění. Město s nádhernými Haussmannovými ulicemi a gotickou architekturou je samo o sobě uměleckým dílem, kterým je snadné se inspirovat. Někteří z velkých průkopnických umělců, jako Monet, Dalí, van Gogh a Picasso, zde strávili určitý čas a v mnoha pařížských galeriích jsou vystavena jejich díla.

Najdete zde Louvre - mezinárodní galerijní celebritu plnou obrazů, soch a starožitností. Je také domovem ikonického Da Vinciho portrétu Mony Lisy, který působí jako zmenšenina skutečného života.

2. New York

New York má neodolatelnou energii, která inspiruje malíře, sochaře, spisovatele, básníky, módní návrháře a herce. Umění všeho druhu tu najdete na každém rohu. Muzikály na Broadwayi se střídají s nezávislými divadelními představeními a pouličními hudebníky.

V Metropolitním muzeu umění (největším americkém muzeu) se můžete vydat na prohlídku jako turista, v menších galeriích se můžete cítit jako místní: v Pop International si prohlédnete pop art (myslím Warhola), ve Staley-Wise Gallery výtvarnou fotografii a v Shin Gallery díla současných umělců z okraje společnosti. V některých čtvrtích jsou dokonce galerie - v Parkchesteru v Bronxu je na stěnách budov přes 1 000 barevných terakotových soch.

3. Tokio

Japonsko má bohatou uměleckou historii a Tokio se díky kombinaci tradiční japonské kultury a supermoderny stalo špičkovou uměleckou destinací. Muzeum Sumida Hokusai je oslavou japonského umělce ukiyo-e Hokusaie, který vytvořil obrazy a dřevotisky, jako je například jeho slavná Velká vlna u Kanagawy.

Dramatické sochy a umělecké instalace rozkvétají na veřejných prostranstvích Tokia a inovativní umělecké zážitky (představte si digitální galerie a světelné sochy) se potkávají s klasickými galeriemi, jako je Muzeum současného umění. Umělecké je dokonce i jídlo - podívejte se na ručně malované sladké dobroty a výtvory ze sushi.

4. Amsterdam

Ačkoli je toto krásné město ve srovnání s některými evropskými metropolemi malé, milovníci umění ho musí navštívit. V 17. století holandští malíři jako Rembrandt zapsali Amsterdam na mapu jako umělecké centrum.

Dnes je zde stále k vidění mnoho mistrovských děl; Muzeum Vincenta van Gogha má mnoho originálních uměleckých děl a Rijksmuseum a Stedelijk Museum mají sbírky světové úrovně. V 80. letech 20. století žily v opuštěných budovách známých jako squaty komunity umělců, které vytvořily kvetoucí tvůrčí scénu pro současné malíře a umělce.

5. Berlín

V Berlíně je silná kultura jedné z forem moderního tvůrčího projevu: pouličního umění. Mnoho městských budov a zdí je pokryto barevnými, komickými a politickými nástěnnými malbami. Některé z nejznámějších jsou na samotné Berlínské zdi; vydejte se do East Side Gallery, kde jsou podél nejdelšího zbývajícího úseku zdi namalována obrovská díla, která historický monument představující rozdělení proměňují v inspirativní oslavu kreativity a svobody pod širým nebem.

Graffiti se hojně vyskytují také v uličce Haus Schwarzenberg a ve čtvrtích Kreuzberg a Friedrichshain. Dalšími velkými městy s pouličním uměním jsou Melbourne, San Francisco a Banksyho rodný Bristol.

6. Londýn

V Londýně se nachází obrovské množství muzeí, divadel a galerií světové úrovně, které oslavují téměř všechny směry, styly a témata. Od renesančních, romantických a impresionistických obrazů až po moderní, současná a módní umělecká díla - každý si zde najde něco pro sebe.

Tate Modern a Tate Britain, National Portrait Gallery a National Gallery, Serpentine Gallery, Wallace Collection a V&A jsou přístupné zdarma. Množství výstav ve městě je pravidelně aktualizováno, takže je co objevovat. Je také domovem prestižních uměleckých škol, které přitahují kreativní studenty z celého světa, a každoročně se zde koná několik velkých uměleckých veletrhů.

Ponořte se do jiné kulturyStudujte v zahraničí
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací