GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Návod na Gap Year v Evropě

Návod na Gap Year v Evropě

Gap year se mohou konat v různých destinacích a na různých trasách: Učit se jazyk, získávat mezinárodní zkušenosti nebo poznávat svět po jednotlivých zemích jsou jen některé z možností (a výhod), jak si odpočinout od školy nebo práce.

Po Spojených státech, Asii, Austrálii a Novém Zélandu je čas podívat se, co pro nadšence do prázdninových let nabízí Evropa - neboli kontinent, kde výborné jídlo, podmanivé kultury a úchvatné scenérie nejsou nikdy vzdáleny víc než kousek cesty vlakem nebo letadlem.

Proč Evropa?

Evropa je kontinent, který sdílí kosmopolitní města, ohromující pohoří a klidné pláže na dokonalých ostrovech. Nabídka takového množství úžasných zážitků je více než dostatečná, aby uspokojila vaši toulavou touhu, ať už má jakoukoli podobu. Ať už se jedná o lyžování nebo pěší turistiku v Alpách, slunění na plážích ve Španělsku nebo Francii nebo nákupní maraton v Miláně či Londýně: Málokteré místo má tak bohatou historii a věhlas. Evropa nabízí dokonalou kombinaci moderních staveb, ikonických čtvrtí a proslulých památek.

Poznávání a rozšiřování obzorů nebylo nikdy jednodušší: Na cestách po Evropě se můžete pohybovat pohodlně a stylově - a navíc s oblíbeným dopravním prostředkem. Navíc si vzpomeňte na tu kuchyni! Stejně rozmanitá jako krajina je i nabídka pokrmů, které čekají na hladové (nebo jen jídlo milující) cestovatele. V Madridu si pochutnáte na tunách drobných tapas, v Římě se vám budou sbíhat sliny nad hromádkami krémových špaget carbonara nebo si v Mnichově pochutnáte na vydatném weisswurstu.

Učte se v zahraničí

Evropská rozmanitost není jen kulinářská nebo zeměpisná, ale také jazyková: uslyšíte nespočet různých jazyků a mnoho zemí je dvojjazyčných nebo dokonce vícejazyčných: Proč se tedy v zahraničí nenaučit nějaký jazyk? V EF víme, že není lepší způsob, jak se naučit jazyk, než se ponořit přímo do kultury, kterou objevujete. Zapište se do kurzu španělštiny a přesuňte se do barevné Barcelony, učte se anglicky při poznávání rušného Londýna, užívejte si slunné Nice a zdokonalujte se ve francouzštině nebo žijte la dolce vita a zdokonalujte se v italštině v ikonickém Římě. Nejenže si každý den procvičíte nově nabytou slovní zásobu a naučíte se míle rychleji (slibujeme!), ale také potkáte přátele na celý život a skutečně poznáte své nové rodné město.

Strávit část gap year výukou v zahraničí je také oblíbené a velmi přínosné! Během pracovního týdne můžete učit jazyky nebo jakoukoli jinou dovednost - a v některých případech - dokonce získat mezinárodně uznávanou kvalifikaci. Využijte víkendy a školní prázdniny k cestování po hostitelské zemi (a zbytku Evropy) a zafinancujte si z práce své mezinárodní poznávání. Budete mít uspokojení z toho, že děláte něco skutečně užitečného pro ostatní, a navíc to bude vypadat skvěle ve vašem životopise!

Prozkoumejte více s jistotou

Vzhledem k tomu, že je tolik zemí namačkáno těsně vedle sebe, je velmi snadné prozkoumat jich celou řadu v rychlém sledu. Nejsou potřeba žádné dálkové lety; ve skutečnosti se můžete probudit v jednom městě a jít spát do úplně jiné země, aniž byste museli nastoupit do letadla. Stačí si přibalit pas a pořídit si průkazku Interrail (vlak), která vám umožní využívat síť vysokorychlostních vlaků, jež křižují Evropu a díky nimž je mezinárodní cestování hračkou. Měsíc strávený cestováním a prohlídkou památek v hlavních evropských městech může být perfektním pokračováním několikaměsíční práce v zahraničí.

Pokud dáváte přednost tomu, abyste se do cíle dostali ještě rychleji, můžete využít krátkých letů do všech hlavních měst a mnoha menších měst v každé zemi. Nízkonákladové letecké společnosti jako easyJet, Ryanair a Monarch nabízejí úžasně levné lety, pokud si je rezervujete (s velkým) předstihem nebo cestujete uprostřed týdne či mimo sezónu. Dávejte si také pozor na bleskové výprodeje, protože na poslední chvíli můžete získat opravdu výhodnou nabídku.

Zkuste sezónní práci

Najít si zaměstnání v zahraničí je skvělý způsob, jak financovat své mezinárodní objevování během prázdninového roku. Navíc si užiješ čas strávený s podobně smýšlejícími lidmi a zároveň se naučíš nový jazyk a posílíš své globální zkušenosti a tzv. "soft skills", které ti pomohou vylepšit životopis. Naštěstí je v různých evropských zemích otevřena celá řada možností sezónních prací, takže si každý najde to své.

Pokud jste vášnivým lyžařem, přihlásit se na lyžařskou sezónu je bez debat, a pokud ještě neumíte brázdit sjezdovky, může být gap year ideální dobou, kdy se to naučit. Lyžařská střediska stále hledají zaměstnance a lyžařské školy potřebují instruktory, zatímco cestovní kanceláře hledají prázdninové zástupce, kteří by vedli aktivity po celých Alpách, nebo kuchaře s kuchyňským uměním, kteří by hostili dřevěné chaty v alpských vesnicích. Velké společnosti (jako Crystal a Nielson) vám sice nemusí platit velké peníze, ale obvykle máte zajištěné ubytování, permanentky na lanovky a půjčení výstroje. A to nejlepší na tom je: Můžete strávit až šest měsíců dýcháním čerstvého horského vzduchu a lyžováním na nejlepším prašanu na světě: To vám zajistí delší sezónu kvůli pomalejšímu tání sněhu a zároveň vám nabídne obrovskou lyžařskou oblast k prozkoumání. Jen nezapomeňte plánovat dopředu - pohovory na místa pro zimní sezónu začínají již v červnu a červenci.

Případně se můžete vydat za sluncem jako instruktor vodních sportů a strávit letní měsíce výukou plachtění u pobřeží Sicílie nebo se vydat na Tenerife a stát se instruktorem potápění PADI. Pokud jste nadšený námořník, webové stránky jako CrewRecruit vám usnadní hledání práce na moři jako člen posádky na různých plachetnicích nebo jachtách a pro všechny úrovně zkušeností. Pro ty, kteří dokáží udržet tempo na Ibize nebo Mallorce, jsou na party ostrovech Středozemního moře vždy velmi žádaní zástupci letovisek. Pokud stále hledáte náměty, portál Seasonworkers vám usnadní hledání práce a nabízí celou řadu možností, které vás mohou inspirovat.

Image by Roman Boed, Flickr / Creative Commons

Vyzkoušejte jazykový pobyt v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací