GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Nejlepší letní průvodce Londýnem

Nejlepší letní průvodce Londýnem

Když v Londýně žije více než 10 % obyvatel Spojeného království, můžete si být jisti, že toto kreativní hlavní město ví, jak své obyvatele (a návštěvníky) v letních měsících potěšit.

Ať už chcete v Londýně studovat angličtinu, nebo jen hlavní město navštívit, ujišťujeme vás, že léto v Londýně nabízí pro každého něco. Od lahodného pouličního jídla a koncertů pod širým nebem, které proměňují veřejné parky ve veselá festivalová hřiště, až po klidná a malebná jezera, která vítají milovníky plavání ve sladké vodě.

1. Festivalová náprava

Jestli něco víme jistě, Londýňané milují letní festivaly. Když svítí slunce, zdá se, že všichni obyvatelé města míří na některou z milovaných zelených ploch. Ikonické veřejné parky, jako je Hyde Park, Victoria Park, Finsbury Park a Crystal Palace Park, a dokonce i historické domy, jako je Hampton Court Palace a Somerset House, jsou kulisou pro neuvěřitelné víkendy plné živé hudby. Každý víkend od června do září se koná něco jiného, takže můžete prozkoumat všechny hudební žánry a procestovat spoustu různých částí Londýna, stačí navštívit co nejvíce koncertů.

2. Ráj gurmánů

Londýn je město, kde můžete zažít opravdu neuvěřitelné a inovativní kulinářské zážitky, aniž byste museli vkročit do restaurace. Objevování mnoha rušných trhů je skvělý způsob, jak se v létě najíst; od rychlého občerstvení a teplých soust až po plnohodnotná jídla, můžete ochutnat kuchyni z celého světa, aniž byste opustili jedinou ulici. Přes den se můžete ztratit na Camden Marketu a s příchodem noci se vydat do Brixtonu a strávit večer nasáváním živé atmosféry pouličního jídla, ale v kontejnerech, které se používají na převoz zboží na lodích. Pozor: díky lákavým vůním, které se linou od každého prodejce, bude velmi těžké vybrat si další jídlo.

3. Touha po kultuře

Londýn téměř přetéká muzei a díky tomu, že se zde galerie umění světové úrovně třou s muzei vědy, vojenství, módy a přírodovědy, si každý najde nějakou obdivuhodnou galerii. Navíc v letních měsících v Anglii stále ještě bývá několik deštivých dnů, takže vědět, kde můžete strávit několik hodin v úkrytu před počasím a prohlédnout si výstavy, se vždycky hodí. Vzhledem k tomu, že je jich tolik na výběr (obcházením muzeí byste mohli strávit celý život), pomůže vám National Art Pass udržet vaše výlety finančně nenáročné. Nabízí bezplatné nebo levné vstupy do řady největších i nejmenších londýnských muzeí, včetně Tate Modern, V&A, Natural History Museum, National Gallery a British Museum.

4. Ponořte se do vody

Jak se v horkém dni lépe zchladit, než se vydat k vodě? Ve městě se nachází několik veřejných nevyhřívaných bazénů pod širým nebem, známých jako Lidos. Některé z nich byly postaveny ve 30. letech 20. století a dodnes je obklopují pěkné šatny s pestře natřenými dřevěnými dveřmi. Vydejte se na Brockwell Lido nebo Tooting Bec Lido v jižním Londýně a na Parliament Hill Lido v severním Londýně. Pokud toužíte zažít divočejší plavecké dobrodružství, ponořte se do některého z krásných městských jezer obklopených lesy a zelenými parky. Pro letní plavání je otevřena část jezera Serpentine v Hyde Parku, v parku Beckenham Place se nachází historické plavecké jezero a v Hampstead Heath jsou oblíbená plavecká jezírka pro dámy, pro muže a pro smíšené plavecké skupiny.

5. Společenský život v South Bank

Přímo v srdci města se podél řeky Temže rozkládá čtvrť South Bank, která je jedním z nejznámějších londýnských center umění a kultury. Celoročně zde najdete atrakce jako London Eye, Southbank Centre a Národní divadlo, ale South Bank dostojí své zářivé a živé pověsti nejlépe v létě. Najdete zde koncerty a vystoupení, umělecké výstavy, živá divadelní představení, DJ sety pod širým nebem a pouťové atrakce. K vynikajícím kavárnám, barům a restauracím v této oblasti se přidává řada pouličních stánků s občerstvením a stánků s kreativními gastronomickými lahůdkami. Na South Bank se dostanete metrem nebo vlakem na Waterloo, nebo přes řeku ze stanice metra Embankment.

6. Cvičte jako Londýňané

Jízda podzemkou je sice klasickým způsobem, jak se pohybovat po městě, ale pokud cestujete pod všemi památkami, nemůžete si je moc prohlížet. Pokud chcete vidět více z Londýna a zároveň si při prohlídce trochu zacvičit, vyhledejte některou z městských půjčoven kol. 'Borisova kola', jak se jim familiárně říká, najdete téměř na každé ulici a můžete je vrátit na jakémkoli jiném místě ve městě. Jízda na kole vám nestačí? Připojte se k Londýňanům v jejich nejnovější posedlosti zdravím a dobrou pohodou - parkrunu. Podívejte se, kde se koná nejbližší týdenní parkrun, a přijďte se v sobotu ráno zúčastnit bezplatného komunitního běhu (nebo běhu či chůze) na pět kilometrů se spoustou dalších přátelských tváří.

Absolvujte v létě kurz angličtiny v LondýněVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací