GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Podle čeho poznáte, že mluvíte plynně v cizím jazyce

Podle čeho poznáte, že mluvíte plynně v cizím jazyce

Po nějaké době strávené v zahraničí např. na jazykovém či výměnném pobytu - ponořeni do jiné kultury, historie a jazyka - se budete cítit skvěle. Máte přátele rodilé mluvčí a chodíte nakupovat, pracovat a objednávat si jídlo v cizím jazyce. Už se necítíte jako neohrabaný nováček, kterým jste byli, když jste přijeli. Ve skutečnosti se cítíte fantasticky - tedy až do chvíle, kdy se vás kamarád zeptá: "Tak co, umíš plynně?".

Umím vlastně plynně mluvit?

Pojem "plynulost" je těžko definovatelný. Mnoho lidí - zejména těch, kteří se cizí jazyk neučili - si ji představuje jako polykání slovníku a dokonalou komunikaci po 100 procent času, aniž by někdy udělali chybu nebo ztratili slova. Ale pokud by tomu tak bylo, mohli byste se nazývat "plynulými" i ve svém rodném jazyce? To je velmi nepravděpodobné.

Místo toho si plynulost představme jako schopnost rychle, snadno a "plynule" komunikovat v různých formách a s různými lidmi.

Jste tedy plynulí?

Jak to vůbec poznáte? Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si udělat představu. Zde je sedm z nich, kterých jsme si v průběhu let všimli.

1. Lidé už kvůli vám neupravují svůj projev, abyste jim porozuměli

Když jste se začali učit, bylo pro vás všechno tak záhadné, že i obyčejná konverzace byla odyseou. Vaše obrovské vyděšené oči a koktavé odpovědi vás prozradily jako začátečníka a všichni nápadně zpomalovali řeč, aby vám umožnili držet krok. Skutečnost, že se to už neděje, je velkým ukazatelem toho, že jste na dobré cestě k plynulosti.

2. Můžete odposlouchávat rozhovory

Teď, když už plynně mluvíte, když sedíte v kavárně nebo na náměstí, okolní konverzace už se na vás nepromítají jako mlha. Místo toho se můžete rozhodnout aktivně naslouchat zajímavým detailům ze života ostatních. Tento milník je skvělý, protože to znamená, že lidem rozumíte, aniž byste se na ně dívali, a nejste již odkázáni na význam gest a mimiky.

3. Otevřel se vám svět humoru

Kluby stand up komedie? Televizní komediální festivaly? Snadné! Zatímco dříve jste potřebovali každý vtip trpělivě vysvětlovat, nyní rozumíte jeho smyslu - dokonce i pointám! - a to úplně sami. Až se to začne dít, buďte na to hrdí. Je to velký okamžik ve vašem životě studenta jazyka, protože to znamená, že se vám odhalují specifické zákoutí dané kultury.

4. Někdy čtete nebo posloucháte, aniž byste jazyk "zaregistrovali".

Vsadíme se, že když jste se učili poprvé, zdálo se vám to nemožné. Ale teď jste se přistihli, jak procházíte několik odstavců textu nebo položek nočních zpráv, jen abyste si všimli, že jste si aktivně neuvědomili, v jakém jazyce je obsah! To je vzrušující milník a ukazuje, že dokážete listovat mezi svým mateřským jazykem a jiným/jinými jazyky.

5. Cesta do banky (nebo k lékaři, účetnímu atd.) vás už nenaplňuje strachem.

Předtím, než jste se stali plynulými, vás představa návštěvy lékařské ordinace naplňovala strachem. Co kdybyste nedokázali vysvětlit své příznaky a místo antibiotik vám předepsal projímadla? Nyní jsou tyto dny dávno pryč. Rozhovory s bankovními úředníky, pracovníky pošty a techniky probíhají stejně dobře.

6. Víte, kdy a jak používat nadávky.

Rodilí mluvčí často rádi učí cizince nadávky. Když jste tyto fráze slyšeli poprvé, pravděpodobně vám zněly divně. Dnes už však víte nejen to, kdy se sprosté nadávky kulturně používají, ale i to, jak je skloňovat stejně jako místní. I když nenadáváte, důležité je, že to v cizím jazyce umíte!

7. Jste si vědomi chyb, které děláte

Lidé, kteří "plynně" ovládají cizí jazyk, stále dělají chyby. Rozdíl je v tom, že jsou schopni se při chybách přistihnout. Teď, když už plynně mluvíte, zjišťujete, že se více opravujete sami, a to často v průběhu okamžiku! Opět se cítíte hrdí - tato dovednost je o několik světelných let dál než u středně pokročilých studentů, kteří si toto sebeuvědomění většinou ještě nerozvinuli.

Naučte se cizí jazyk v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací