GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

50 důvodů, proč milujeme Velkou Británii

50 důvodů, proč milujeme Velkou Británii

Přestože doma je doma a nejde popřít, že Česká republika má své kvality, neuvěřitelně pestrá i úchvatně krásná je Velká Británie – země s jedinečným kouzlem, která učaruje prakticky každému, kdo ji jednou navštíví, nebo má dokonce to štěstí, že ji může nazývat svým domovem. Důvodů proč milujeme Velkou Británii je opravdu nespočet.

Dnes vám přinášíme alespoň padesát věcí, které nás na Británii nejvíc baví – těch zjevných i těch trochu tajemných či zvláštních.

1. Pobřeží

Krása britského pobřeží člověku vážně umí vyrazit dech: zlaté písky i kouzelné oblázkové pláže – a samozřejmě také impozantní křídové útesy.

2. Královská rodina

Svatby, hrady a zámky, báječné děti a seriál The Crown. OK, skutečnost je pravděpodobně o hodně lepší, než jak vypadá na Netflixu, ale Windsorské dokonalosti člověk zkrátka asi nikdy nemůže mít dost. To z části pohádkové kouzlo Královské rodiny je nepopiratelně důvod proč milujeme Velkou Británii.

3. Sport

Tenis. Ragby. Fotbal. Kriket. Britové ze sportů přímo šílí. Urputně brání svůj tým, jsou však také kdykoli připraveni zastat se těch, kteří prohrávají.

4. Čaj se smetanou a k němu anglické vdolečky s džemem

Je potřeba ještě něco dodat?

5. Ryba a hranolky

Britská klasika, která úplně nejlépe chutná, když ji někde u moře vybalíte z novin (náš tajný tip: vesnice Anstruther ve Skotsku). Pár dalších věcí, které musíte zcela určitě v Británii ochutnat, najdete zde.

6. TV seriály

Pokud také patříte k těm, kdo se nemohli dočkat dalšího dílu seriálů The Crown, Panství Downton, Černé zrcadlo, Luther, Pán času (Dr Who) nebo Sherlock – za všechny tyto poklady vděčíme britskému televiznímu průmyslu…

7. BBC

BBC je ve světě rádia a televize pojmem par excellence. Je to úplně nejstarší národní vysílací organizace, má globální dosah a přibližuje světové události 24 hodin denně. Vedle toho však také produkuje špičkové zábavní pořady.

8. Britský přízvuk

Pravý britský přízvuk by chtěl mít snad každý: má šarm, je elegantní a umí se skrývat v mnoha přestrojeních… zde je náš přehled jeho hlavních dialektů, které byste měli znát.

9. Státní svátky (bank holidays)

Není to úžasné? K dovolené v zaměstnání až osm dnů volna za rok navíc. (Pokud žijete a pracujete v Británii, patříte mezi opravdové šťastlivce!)

10. Britská hudba

Beatles, Rolling Stones, Queen, Amy Winehouse, Coldplay, Sam Smith, Oasis, Ed Sheeran, Adele, Muse, Mark Ronson, Calvin Harris, Ellie Goulding, Dua Lipa či The Spice Girls… a to jsme s výčtem sotva začali.

11. Opravdová pestrost

Británie je místem, kde se potkává celá řada kultur, a právě to se nám na této zemi tolik líbí – to její historické, kulturní i gastronomické bohatství, s nímž se setkáte zejména ve velkých městech jako Londýn či Manchester.

12. Britská excentričnost

Britové jsou excentrický, podivínský národ. A často jsou na to i hrdí.

13. West End

Zajděte se do londýnské čtvrti West End podívat na některou ze světově proslulých produkcí, jež získala řadu ocenění: např. na Les Miserables, Wicked, Mamma Mia či Lion King. A hned za rohem určitě narazíte na některé z místních divadel a v něm na brilantní provedení nějakého skvělého dramatu.

14. Kulturu si tady může dovolit každý

Umění, věda i kultura se po celé Británii těší velké podpoře a řada míst světové úrovně a proslulosti (jako např. Britské muzeum v Londýně) je přístupná všem zdarma. Řekněte sami: není to báječné?

15. Britský venkov

Pozvolna se zvedající zelené kopečky, idylické vesničky s dlážděnými uličkami a historické domky s doškovou střechou… Kouzlu britského venkova zkrátka nelze nepodlehnout.

16. Historie

I v těch nejodlehlejších končinách, kde lišky dávají dobrou noc, však zpravidla najdete hospodu, kostel, hrad anebo alespoň dům ze 17. století.

17. Čokoláda

Ano, právě Britové vynalezli Cadbury Dairy Milk, Curly Wurlies, Chocolate Freddos a M&S’s Chocolate Brownie Bites. Mňam.

18. Geniální vynálezy

Bez Británie by dnešní moderní svět rozhodně nebyl takový, jaký je. Britům vděčíme za antibiotika, cement, tryskové motory, televizi, plechovky na potraviny a nápoje, ale i web – máme-li jmenovat alespoň několik důležitých vynálezů. Jo, a samozřejmě nesmíme zapomenout na čokoládovou tyčinku.

19. Harry Potter

Umíte si představit svět bez Harryho Pottera? Britští mudlové se nepřestávají dmout pýchou, že Chlapec, který zůstal naživu patří mezi nás, je naši pýchou a je to zajisté důvod proč milujeme Velkou Británii. Rádi se o něj ale podělíme i se zbytkem světa.

20. (Každoroční) sněhová kalamita

Na panice, která Británii zachvátí, kdykoli se na zemi objeví sebemenší sněhový poprašek, je cosi okouzlujícího: školy se zavírají, hromadná doprava přestává fungovat… a všichni zamíří do nejbližšího parku sáňkovat.

21. Humor

Na britský sarkasmus a dělání si legrace ze sebe sama si člověk může chvíli zvykat (zde je náš návod pro začátečníky). Zároveň z něj však vyrůstá řada naprosto originálních komediálních seriálů (Hotýlek, Kancl, Malá Velká Británie) a staví na něm mnozí komici, kteří patří mezi nejlepší vůbec (Eddie Izzard, Ricky Gervais, Jimmy Carr, Russell Brand či Michael McIntyre).

22. Fronty

Když Britové někde čekají, až na ně přijde řada, mají rádi ve věcech pořádek. Žádný chaos. Je až dojemné, jak zdvořilí u toho dovedou být, opravdu (a jak zvláštní to slovo vlastně je).

23. Londýn

Londýn, to je láska na celý život a nejspíše hlavní důvod, proč milujeme Velkou Británii. A není divu: takovou rozmanitost a tolik vzrušujících věcí na jednom místě hned tak někde nenajdete (nemluvě o všech těch osobnostech ze světa kultury, na které tu můžete narazit).

V porovnání s jinými světovými metropolemi je z Londýna také až překvapivě snadné uniknout davům – zatoužíte-li po tom dát si na chvíli pauzu. Stačí naskočit na vlak a vyrazit někam na venkov.

24. Autem na road trip

A když už je o tom řeč… i mimo Londýn toho máte v Británii hodně co objevovat – od milých (menších) velkoměst, jako jsou Brighton, Bournemouth, Bristol, Manchester, Eastbourne, Oxford a Cambridge, až po dechberoucí přírodní scenérie, kam se jinak než autem nedostanete.

25. Britský rock

Hlavní hvězdy britské hudební scény už máme za sebou, historie britského rocku si ale zaslouží mít v seznamu samostatnou položku. Vždyť umíte si představit rock bez kapel jako Beatles, Rolling Stones, Stone Roses, Pink Floyd, Black Sabbath, Led Zeppelin, Joy Division, The Smiths, Blur, Queen, The Cure, The Who, Oasis nebo Radiohead? To snad ani nejde.

26. Prostřeno! (Come Dine with Me)

To úplně nejlepší z britské televize: čtyři lidé, kteří se navzájem neznají, se sejdou u jednoho z nich, on pro ně uvaří a oni pak celý večer včetně jídla hodnotí. Vítěz si odnáší 1000 liber v hotovosti. Komentáře show jsou nesmírně populární (a také jsou dokonalou ukázkou britského sarkasmu v akci).

27. Starý dobrý „builder’s brew“

Pojem „builder’s brew“ nevznikl náhodou, právě zedníci totiž bývají v tomto umění nejlepší: zapnout konvici, hodit sáček do hrnku, zalít horkou vodou, přilít mléko, dva cukry – a hotovo.

Potřebujete-li „nakopnout“ trochu víc, namočte do čaje starou dobrou klasiku – slepovanou sušenku „custard cream“. (Ale nenechávejte ji tam moc dlouho, ať se vám nerozmočí a nespadne do čaje.)

28. Čaj o páté

O něco vznešenější forma podávání čaje, ale o nic méně britská. Umělecky dokonalé sendviče, koláčky a vdolečky, které zapíjíte hektolitry čaje, případně také jednou či dvěma sklínkami šampaňského. A to všechno už v pět či ve čtyři odpoledne. Fantazie, že?

29. Anglická snídaně se vším všudy

A když už je řeč o dobrotách… tahle vážně není slavná jenom tak. Lepší (a vydatnější) začátek dne nikde nenajdete.

30. Šátečky Cornish pasties

Ta největší slaná pochoutka ze všech, s náplní tak rozmanitou jako Británie sama (uvnitř téhle delikatesy můžete najít prakticky cokoli, od hovězího masa až po směs s kari).

31. Láska ke slovu „promiňte“

Britové se omlouvají za všechno, dokonce i když se není za co omlouvat. TAK MOC jsou zdvořilí.

32. Národní park Snowdonia

90 % počasí: zima, oblačnost a déšť. O to krásnější je, když má člověk to štěstí vidět všechno ozářené sluncem. Mimochodem – říkali jsme už, že vám Snowdonia svou nádherou vyrazí dech?

33. David Attenborough

Náš národní poklad (byť on sám ten pojem doslova nesnáší). Celé generace Britů se mohly a mohou těšit na jeho pořady o přírodě, světového věhlasu dosáhly především seriály Modrá planeta a Planeta Země. Z jeho nedávného prohlášení však doslova naskakuje husí kůže:

„Nacházíme se dnes v jedinečném okamžiku historie: dosud nikdy jsme si tak dobře neuvědomovali, jak se chováme k této planetě, a dosud nikdy jsme neměli tak velkou moc s tím něco dělat. Určitě máme jako lidstvo velkou zodpovědnost se o svou modrou planetu starat. Naše budoucnost, ba dokonce budoucnost veškerého života na Zemi, teď záleží na nás.“

34. The Curry Mile v Manchesteru

Místo s největší koncentrací asijských restaurací v celé Británii a domov jídel s kari, která patří k nejdelikátnějším na světě. Promiň, Indie.

35. Červené telefonní budky

Červené budky jsou trochu kýč, ale i tak jsou jedním z důvodů, proč milujeme Velkou Británii. Nejsou po celém Instagramu pro nic za nic. Už se sice dlouho nepoužívají, ale ze své krásy a symboličnosti neztratily ani malinko.

36. Londýnské autobusy

Další ikona, tato se naopak stále používá velmi intenzivně. My zbožňujeme dvoupatrové autobusy a je to jeden z důvodů proč milujeme Velkou Británii. Těžko si představit víc vzrušující způsob jak zažít Londýn než se uvelebit v oblíbené první řadě sedadel v horním podlaží autobusu a nechat se vozit po městě.

37. Londýnské památky

Big Ben, Tower Bridge, Katedrála sv. Pavla, Buckinghamský palác a Londýnské oko. Všechny ty slavné londýnské památky, které se navíc dají (pokud vás tlačí čas) obejít za jediný den.

38. Nedělní oběd v hospodě

Pečené maso k obědu a posezení s kamarády v tradiční hospůdce někde poblíž řeky Temže. Britštější už to snad být nemůže.

39. Brambůrky Walkers

Jenom Brit je schopen vytvořit brambůrky s názvem „Krevetový koktejl“ a myslet si, že je to dobrý nápad. (Jako že je.)

40. „Mind the gap“ (pozor, mezera)

Slavná hláška z londýnského metra. Někdo by z toho měl už konečně udělat rapovou skladbu. To by byl vážně hit.

41. Portobello Road

Tato slavná ulice v londýnské čtvrti Notting Hill byla na vystavení na Instagramu připravena ještě předtím, než byl vůbec vynalezen. Domy ve veselých pastelových barvách, hipsterské obchody, pohodové kavárny a největší tržnice starožitností na světě.

42. The Great British Bake Off

Televizní show, v níž amatérští pekaři soupeří, kdo z nich dokáže vyrobit ten nejlepší piškotový dort na světě. Že to zní jako nuda? V žádném případě. Má to své velké kouzlo a je to zvláštním způsobem napínavé a vzrušující.

43. Poníci New Forest

5000 napůl divokých poníků žijících v nedotčeném lese jen pár hodin od Londýna… Že to je jenom v pohádkách? Ne tak docela.

44. Tržnice Borough Market

Tato tržnice není jen náš důvod proč milujeme Valkou Británii ale i všech Londýňanů, kteří sem v sobotu dopoledne vyrážejí nakoupit jídlo na víkend. Spousta dobrot, fantastická atmosféra a také perfektní místo, kde se dá skvěle jíst, pít a proklábosit víkend. Tohle v Londýně nemůžete nezažít.

45. Hospodské kvízy

Po obědě v hospodě, o kterém již byla řeč, si s kamarády dejte ještě nějaký hospodský kvíz. Určitě vám bude vrtat hlavou, jak je možné, že všichni kolem vás toho vědí víc než vy (nebo aspoň vám to tak připadá).

46. Hlavně klid

„Zachovej klid a pokračuj dál“ není jenom slogan z plakátu. Tato věta shrnuje podstatu britského přístupu k životu: zachovat klid a rozvahu, ať už vás život postaví před cokoli.

47. The Mini

Tohle auto je taková malá potvůrka. A opravdová ikona designu.

48. Jezerní oblast

Čistý klid a mír uprostřed krajiny, jež patří k nejkrásnějším v celé Británii. Pokud máte základnu někde na jihu, tenhle dlouhý výlet na sever se rozhodně vyplatí.

49. Hipsterské nebe

Brighton dozajista patří mezi ta nejzvláštnější a nejvíc cool pobřežní města na světě. Originalitu tady najdete doslova na každém kroku.

50. Univerzity světové úrovně

Oxford, Cambridge, Imperial, King’s College, The London School of Economics, UCL, Durham, Warwick… Nejlepší studentské mozky světa rádi nazývají Británii svým domovem – zde je návod, jak se stát jedním z nich.

Co takhle studovat angličtinu přímo v Londýně, Oxfordu či Cambridge?

View post on Instagram
 

Doufáme, že jste se díky našemu seznamu důvodů, proč milujeme Velkou Británii, také zamilovali do této úžasné země. Jedno z opravdu ikonických měst Velké Británie je Cambridge a pokud byste se chtěli do tohoto cecntra historie, vzdělávání a kultury také podívat, přečtěte si další článek – 10 důvodů, proč navštívit Cambridge.

Objevte Velkou Británii díky jazykovým pobytům v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací