GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Road trip po Velké Británii a Irsku – 10 tipů

Road trip po Velké Británii a Irsku – 10 tipů

Nádherných míst se dá ve Spojeném království a v Irsku objevit opravdu hodně. Ať už studujete či žijete v Británii nebo v Irsku, není nadto vyrazit si čas od času na prodloužený víkend (či během prázdnin) na road trip a poznávat krásy Britských ostrovů. Nabalte zásobu svačinek, sestavte si seznam písniček na cestu (vyzkoušet můžete např. Spotify EF) a vydejte se na jedno z těchto deseti úžasných dobrodružství:

Road Trip č. 1 – Yorkshire Dales, průsmyk Buttertubs (Anglie)

Klikaté silničky v hrabství Yorkshire a nekonečná vřesoviště jsou ideální příležitostí přivést své řidičské umění k naprosté dokonalosti. Po cestě do průsmyku Buttertubs v srdci Yorkshire Dales vás možná zpomalí traktor místního farmáře, každopádně vás čeká náročné stoupání, které se v roce 2014 proslavilo jako první etapa závodu Tour de France.

U silnice také spatříte až 20 m hluboké díry do země, u nichž prý dříve odpočívali farmáři jedoucí na trh a v jejichž chladu na dně ukrývali máslo, aby se jim cestou nerozpustilo (odtud název Buttertubs). Určitě se zastavte také ve Wensleydale Creamery, kde mají ten nejlepší sýr v Dales!

Road Trip č. 2 – Z Burrowdale do Buttermere, Jezerní oblast (Anglie)

Jezerní oblast, právem zařazená na seznam UNESCO, je rájem všech milovníků outdoorových dobrodružství. Poznáváním této krásné části Anglie, která se rozprostírá na téměř 2 500 km2, objevíte půvabná jezera, strmé kopce a také nejkrásnější západy slunce v celé Anglii. Doporučujeme vydat se na cestu od jezera k jezeru, tábořit v Buttermere, užít si kajakování na Ullswater Lake nebo vyrazit na túru na Scafell Pike, co je nejvyšší hora Anglie.

Road Trip č. 3 – Průsmyk přes Black Mountain, Brecon Beacons (Wales)

Tento 20 mil dlouhý průsmyk prochází velšskými údolími od Gwaun-cae-Gurwan až po Llandovery – po mostech přes svěží říčky a potoky z hor, občas se zužuje mezi dvěma kamennými zídkami a poté stoupá mezi vřesovišti až k proslulé Black Mountain. Tu a tam možná zahlédnete zatoulanou ovečku, v každém případě se ale ještě před cestou ujistěte, že máte v pořádku brzdy, aby se vám v tomto úchvatném horském průsmyku nic nestalo.

Road Trip č. 4 – Průsmyk Abergwesyn, Powys (Wales)

Dalším opravdu hezkým road tripem ve Walesu je 20mílový úsek spojující Abergwesyn a Tregar, jemuž se také přezdívá Ďáblovy schody. Tu přezdívku nezískal jen tak – úzká silnička, velmi příkré a klikaté stoupání lesem, rozhodně nic pro slabé povahy. Nakonec však budete odměněni krásnými dlouhými údolími, kde vám budou společnost dělat jenom stáda ovcí. (Mějte nicméně na paměti, že na konci vás čeká stejně prudké klesání dolů.)

Road Trip č. 5 – Soutěska Cheddar Gorge, Somerset (Anglie)

Cheddar Gorge je vápencová soutěska v Mendip Hills poblíž vesnice Cheddar v Somersetu. Každoročně přiláká na půl milionu návštěvníků, kteří se chtějí podívat do místních jeskyní. Vydejte se na cestu touto soutěskou s více než 150 m vysokou, téměř kolmou skalní stěnou nad silnicí, na jejímž hřebeni občas zahlédnete kozu. Chcete-li se vyhnout davům turistů, vyrazte raději brzy po ránu.

Road Trip č.6 – Cotswolds (Anglie)

Pro Cotswolds jsou typické pozvolné kopce, půvabné středověké vesničky s doškovými střechami, krásné zámky a impozantní domy, u nichž máte pocit, jako byste se právě ocitli v seriálu Panství Downton. Navštivte hrad Combe, Stroud, Blenheim Palace a vesničku Bourton-on-the-water. V Cotswolds se také koná řada festivalů a kulturních akcí, proto si už během plánování výletu zjistěte, co zajímavého se tam bude dít v době, kdy pojedete kolem.

Road Trip č. 7 – Cornwall, Devon (Anglie)

Cornwall se nachází na jihozápadě Británie a na road trip je to naprosto ideální oblast. Cestu vám budou zpříjemňovat skalnatá pobřeží i písečné pláže, skryté přístavy a idylické čajovny. O výhledy na moře tu opravdu nouze není a těžko radit, kterou trasou je nejlepší se vydat. Rozhodně se ale zastavte v Lands End, v dobře ukryté malé zátoce Cadgwith a v tradiční rybářské vesnici Port Isaac. A když už tam budete, určitě nezapomeňte ochutnat čaj Cornish cream tea s tradičním vdolečkem (scone).

Co takhle zkusit STUDIUM ANGLIČTINY PŘÍMO VE VELKÉ BRITÁNII NEBO IRSKU?

Road Trip č. 8 – North Coast 500, Vysočina (Skotsko)

Pokud patříte mezi zkušené řidiče a nemáte strach vydat se trochu dál, ve Skotsku vás čekají scenérie, jež patří mezi ty nejmalebnější v celé Evropě. Vyrazte po silnici North Coast 500 a čeká vás více než 500 mil tohoto krásného koutu světa.

Vydejte se serpentýnami z Inverness do John O’Groats a poté se stočte znovu na jih, navštivte některou z tamějších palíren whisky, kamenné hrady, osamělé pláže a cestou určitě sem tam zahlédnete i divokou zvěř. Nebudete-li mít času nazbyt, určitě se zaměřte na pár nejlepších míst, např. Cairngorms!

Road Trip č. 9 – The Wild Atlantic Way, Donegal, Leitrim, Sligo, Mayo, Galway, Clare, Limerick, Kerry a Cork (Irsko)

Poznejte devět okresů Irska při 2 500 km dlouhém putování podél překrásného západního pobřeží země. Čekají vás výhledy na malebné ostrůvky, pět národních parků, spousta pěkných pláží, starobylé kláštery, hrady i hezké majáky. A pokud vám nebude přát počasí, žádný problém – můžete navštívit celou řadu zdejších slavných pivovarů, muzeí a galerií.

Road Trip č. 10 – Národní park Snowdonia (Wales)

Tato nekonvenční trasa začíná v idylickém městečku Betws-y-Coed (zadejte do Googlu „Pont-y-Pair bridge“) a klikatí se vzhůru působivým Národním parkem Snowdonia až do Llanberis. Odsud uvidíte v oparu zahalený majestátní hřeben Mt. Snowdon (1 085 m n. m.). Poté sjeďte na jih a kolem středověkého hradu Harlech dojeďte do Barmouth, kde na vás čekají překrásné výhledy na Cardiganský záliv.

View post on Instagram
 

Stále jsme vás nepřesvědčili, abyste se vydali do Velké Británie? Zkuste mrknout na náš článek, ve kterém vám přinášíme hned 50 důvodů, proč si Velkou Británii zamilujete!

Objevte Velkou Británii nebo Irsko díky jazykovým pobytům v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací