GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Nový rok, nový jazyk - 8 tipů, jak to zvládnout

Nový rok, nový jazyk - 8 tipů, jak to zvládnout

Pokud potřebujete inspiraci pro dokonalé předsevzetí, aby byl tento rok tím nejlepším, jste na správném místě: vaším cílem v novém roce by mělo být učení se nového jazyka. Proč? V podstatě vám to dá superschopnosti a díky tomu bude nadcházející rok mnohem zajímavější a zábavnější.

Připravili jsme pro vás osm tipů, díky kterým se letos naučíte nový jazyk:

1. Zůstaňte v realitě

Nechci dělat drahoty, ale plynulou španělštinou se pravděpodobně nestanete za týden nebo dokonce za měsíc - ale za týden se můžete naučit počítat do 100 nebo si zapamatovat, jak se časuje 10 nepravidelných sloves za 10 dní. Čím dosažitelnější budou vaše cíle, tím snáze jich dosáhnete, a tím bude celá zkušenost mnohem uspokojivější.

Pokud si své jazykové cíle rozdělíte do menších kroků, stanou se během okamžiku součástí vaší každodenní rutiny a po několika týdnech si budete domácí úkoly z čínštiny vybírat během dojíždění do práce nebo cvičení, aniž byste o tom přemýšleli.

2. Buďte konkrétní a mějte plán

Říct si, že se chcete naučit anglicky, je skvělé předsevzetí, ale efektivnější bude vymyslet si konkrétní cíl: Možná se chcete do konce roku podívat na americký film bez titulků, přečíst knihu bez použití slovníku nebo odcestovat do Londýna a objednat si fish and chips jako pravý brit?

Dobrá (a užitečná) předsevzetí mají hmatatelné výsledky, proto se ujistěte, že váš plán učení se jazyků má konkrétní cíl a lze jej rozdělit do malých kroků. Zde je návod, jak tyto kroky zúročit pomocí plánu, jak se stát plynule hovořícím jazykem za rok.

3. Vyberte si metodu

Existuje nepřeberné množství nástrojů pro výuku jazyků - zvukové soubory, podcasty, aplikace, studijní cesty do zahraničí, tandemová výuka a samozřejmě online a offline kurzy. Ujistěte se, že jste si vybrali metodu, která vám nejlépe vyhovuje: Pokud se neradi učíte sami, podcasty nemusí být tou nejlepší cestou - najděte si raději tandemového kamaráda nebo se přihlaste do kurzu. Může chvíli trvat, než najdete ideální metodu nebo kombinaci metod, ale to je součástí učení a pomůže vám to dosáhnout vašeho cíle.

4. Plánujte nerovnosti na cestě

Budou dny nebo dokonce týdny, kdy vás nic nebude bavit a budete mít spoustu práce ve škole nebo v práci - italská gramatika je to poslední, na co myslíte, bez ohledu na to, jak zoufale toužíte jet do Říma a jíst zmrzlinu při obdivování Kolosea. Pokud nemáte čas nebo energii zabývat se týden nebo dva přídavnými jmény a příslovci, je to naprosto v pořádku. Nenechte se odradit neúspěchy a nevzdávejte se svého plánu - místo toho se oprašte a pokračujte tam, kde jste skončili. Řím přece nebyl postaven za den.

5. Sledujte svůj pokrok

I když testy nejsou taková zábava, je zásadní sledovat své úspěchy. Mnoho aplikací a kurzů má integrované zkoušky, které musíte složit, než se posunete dál, ale existují také různé bezplatné testy online, které vám pomohou zhodnotit vaši jazykovou úroveň v průběhu výuky. Pokud nechcete být testováni, ale přesto jste odhodláni úspěšně sledovat film bez titulků, zkuste se podívat na kratší klipy (jako jsou například filmové upoutávky) nebo kreslené filmy, abyste si ověřili, jak moc už tomu rozumíte.

6. Řekněte lidem o svých cílech

Pokud se učíte s kamarádem v tandemu nebo ve třídě, automaticky na vás bude vyvíjen tlak ze strany vrstevníků, abyste úkoly zvládli, ale pokud se raději učíte sami, nezapomeňte o svých plánech informovat přátele, rodinu nebo internet, abyste měli zodpovědnost - a oni mohli kontrolovat a sledovat váš pokrok. To, že se s vámi budou pravidelně dělit o aktuální informace týkající se vaší německé slovní zásoby, bude skvělým motivačním nástrojem a kopancem do zad, který někdy potřebujeme.

7. Dopřejte si radost a zábavu

Když si své cíle rozdělíte na menší kroky, bude snazší vidět výsledky - a měřit, čeho jste dosáhli. Pokaždé, když dosáhnete nějakého referenčního cíle, dopřejte si pohoštění - ať už to bude dortík (nebo tři) nebo nové módní tričko na nadcházející zahraniční dovolenou. Samozřejmě můžete také oslavit všechny ty nové japonské fráze tím, že si zajdete do sushi restaurace a procvičíte si je v reálu.

8. Zvolte raději studium v zahraničí

Pokud se chcete dostat rychleji dopředu a všechny výše zmíněné superschopnosti zažít téměř okamžitě, studium jazyka v zahraničí může být ideálním plánem na nový rok. Učení se novým slovíčkům a luštění gramatiky je prostě mnohem zábavnější, zatímco cestujete po světě a plníte si pas novými razítky. Jsme sice zaujatí, ale přiznejme si, že předsevzetí nejsou o moc zajímavější.

Studujte jazyk v zahraničí - je to nejrychlejší způsob, jak udělat pokrokVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Otestujte Vaši angličtinu během pár minut

Více informací